Stelkozijnen

wel of geen stelkozijnen

Wat is een stelkozijn? Stelkozijnen zijn kunststof of houten frames die tussen het kozijn en de muur geplaatst kunnen worden. Dit frame vormt de verbinding tussen binnenmuur en buitenmuur. Het ‘echte’ kozijn wordt op het stelkozijn geplaatst.

Houten stelkozijnen

Vroeger werden stelkozijnen uitsluitend van hout gemaakt. Het gevolg was dat een stelkozijn eerst moest worden voorbewerkt. Arbeidsintensief en daarmee duurder om te monteren. Immers was een monteur langer bezig om uw nieuwe kozijnen te plaatsen.

Kunststof stelkozijnen

Tegenwoordig worden er kunststof stelkozijnen gebruikt; Deze hoeven niet te worden voorbewerkt en kan direct op de open muur worden gezet, waarna het kozijn er tegenaan geplaatst kan worden.

Noodzakelijk of niet?

We lezen uiteenlopende verhalen, en zelfs horror verhalen als er geen stelkozijnen gebruikt worden. Volledig onterecht. Omdat de eerste generatie kunststof kozijnen dun en smal waren, waren ze smaller dan onze binnen- en buitenmuur.

Er moest dus op de binnenmuur, tegen de buitenmuur aan gemonteerd worden. Dat is in Nederland niet mogelijk omdat deze muren op gelijke hoogte liggen (anders dan in Duitsland, waar de binnenmuur lager ligt dan de buitenmuur)

Om toch de eerste generatie kozijnen te plaatsen moesten er stelkozijnen worden gemonteerd, die de brug vormden tussen deze binnen- en buitenmuur.

Tegenwoordig zijn er in elk merk wel verdiepte profielen die dezelfde werkbreedte hebben als uw huidige houten kozijnen.

In sommige gevallen is het echter wel nodig om stelkozijnen voor te monteren.

Wanneer wel stelkozijnen?

  • Als er geen binnen óf buitenmuur aanwezig is
  • Als er geen binnen én buitenmuur aanwezig is
  • als uw kozijn onderdeel is van een gehele gevel (dus niet tussen muren)
  • Als er smalle kozijnen gemonteerd gaan worden (denk aan aluminium of design kozijnen)
  • Als er geen staal over de gehele werkbreedte als ondersteuning in uw kunststof kozijn zit (Schuco heeft bijvoorbeeld 1,1mm gegalvaniseerd staal over de gehele werkbreedte)

Wanneer geen stelkozijnen?

In vrijwel alle andere gevallen kan er probleemloos zonder stelkozijnen gemonteerd worden. Ook de VKG schrijft deze montagewijze voor, mits natuurlijk van bovenstaande situaties geen sprake is. Wel moet er dan voldoende dichtingsmateriaal geplaatst worden om de woning tochtvrij te maken. Dit gebeurt meestal met compriband en pur.

Als er zonder stelkozijnen gemonteerd wordt, wordt er op de spouwlat bevestigd. Zo heeft het kozijn nog steeds voldoende werkingsmogelijkheden, en kan het toch nooit tussen de muur wegkomen.

Schuco kozijnen zonder stelkozijn

Bij het Schuco renovatie profiel wordt bijna nooit met stelkozijnen gewerkt, omdat deze een ingebouwde stalen onderkern heeft van 1,1mm staal. Daarbij hebben Schuco kunststof kozijnen niet één maar drie geintegreerde naden waarin compriband wordt gezet. Dit is meer dan voldoende om zeker te zijn dat u probleemloos zonder stelkozijnen hoeft te monteren, en gegarandeerd tochtvrij. Lees meer op kunststof kozijnen vergelijken

PVC kozijnen
Average rating:  
 0 reviews